Home > Completed Projects > MONITORIZAREA ALEGERILOR LOCALE – NOIEMBRIE, 2023

MONITORIZAREA ALEGERILOR LOCALE – NOIEMBRIE, 2023

Asociația Femeia pentru Societatea Contemporană în cadrul Platformei pentru Egalitate de Gen, în calitate de apărătoare a valorilor egalității și incluziunii, a participat la monitorizare a discursului și comportamentului sexist din cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale din noiembrie 2023, atât în mediul tradițional al mass-mediei, cât și online, în Republica Moldova.

În cadrul a 122 de dezbateri desfășurate de 13 canale media, rezultatele monitorizării demonstrează o subreprezentare a femeilor în competiția pentru funcția de primar/primară în cele 8 municipii monitorizate (Orhei, Chișinău, Edineț, Bălți, Ungheni, Cahul, Soroca, Comrat), unde doar 20 dintre cei 100 de candidați sunt femei. În plus, din totalul participanților/telor la dezbateri, 79% au fost bărbați, în timp ce doar 21% au fost femei.

Cu regret, se constată că discursul și comportamentul sexist rămân probleme persistente. Raportăm 195 de cazuri de limbaj sexist, cu 146 dintre acestea fiind generate de bărbați și 49 de femei. În plus, 21 de cazuri de comportament sexist indică o necesitate imperativă de schimbare în sfera publică.