La 31 mai curent, la Hâncești, s-a desfășurat masa rotundă cu tematica „Aspecte de mediu și climă în planurile de dezvoltare locală cu includerea dimensiunii de gen în politicile de adaptare la schimbările climatice”, organizată sub egida Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Asociația Femeia pentru Societatea Contemporana, în parteneriat cu Asociația Femeilor de Carieră Juridică în cadrul proiectului „Comunități rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor”.
La activitate au participat femei sindicaliste din mai multe ramuri: educație, administrația publică locală, sănătate, cultură, organele de forță, silvicultură. În calitate de moderator și formator al activității a fost Veronica Lupu, președinta Asociației Femeilor de Carieră Juridică, directoare de proiect.
În discuție au fost abordate și elucidate instrumente de drept internațional și național privind integrarea și rolul femeilor în soluționarea problemelor ce țin de schimbările climatice, Obiective de Dezvoltare Durabilă, precum și ținte și indicatorii revizuiți pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.
Moderatoarea Veronica Lupu a accentuat impactul nefast al schimbărilor climatice, în special, asupra categoriilor vulnerabile: femei, copii, vârstnici, persoane cu nevoi speciale. În context, ea a subliniat necesitatea de a se întreprinde măsuri urgente de către guvern și societate pentru combaterea lor.
Participantele la eveniment au fost interesate de subiectele abordate, stabilind contacte cu Veronica Lupu în vederea unei colaborări în activitatea sindicală pentru o mai bună protejare a femeilor împotriva violenței, inclusiv la locul de muncă.
Activitate finanțată de #UAF
Proiectul este realizat cu suportul financiar de FONDUL DE RĂSPUNS URGENT PENTRU DREPTURILE FEMEII. #urgentfundsforwomen