Home > Events > „Șanse Egale pentru Femei în Alegeri”

„Șanse Egale pentru Femei în Alegeri”

Astăzi, 22 ianuarie 2019, a avut loc Conferința de presă cu tema: „Șanse Egale pentru Femei în Alegeri”

Asociația Obștească ”Femei pentru Societatea Contemporană” în parteneriat cu Platforma Egalitate de Gen,  invită participanții și participantele în campaniile electorale să contribuie la un scrutin electoral incluziv, prin oferirea de șanse egale pentru femei în alegeri, prin desfășurarea de campanii electorale fără sexism, discriminare, violență și discurs de ură.

Asociația Obștească ”Femei pentru Societatea Contemporană” și Platforma pentru Egalitate de Gen își propune să contribuie la consolidarea eforturilor societății civile, a candidatelor/candidaților în alegerile electorale și a cetățenilor interesați în identificarea și raportarea cazurilor de agresare a femeilor în alegeri, mesaje sexiste, violente și discriminatorii  în campaniile electorale.

Pentru atingerea acestui obectiv va fi realizată monitorizarea și cartografierea cazurilor sexismului și violenței împotriva femeilor în alegeri. Desfășurarea a cel puțin 5 acțivități publice de dialog privind sexismul și violența împotriva femeilor în alegeri (VÎFA) pentru cel puțin 150 de beneficiari/-re – liderii/-le partidelor politice, formatoare/-ori de opinie, reprezentante/-ți a societății civile, instituții de ordine și securitate și reprezentanți/-te ai mass-media. Activitățile de dialog se vor desfășura în diferite localități din țară.

Participanții la dezbateri vor fi instruiți cum să identifice mesajele sexiste și alte forme de violență verbală sau fizică față de femeile implicate în campania electorală și cum să acționeze când identifică o situație de agresiune, la ce instituții să se adreseze pentru a reclama aceste cazuri.

Olga Bîtcă, președinta Platformei pentru Egalitate de Gen, a menționat că în campania electorală manifestările de sexism și instigarea la discriminare împotriva femeilor au loc prin diminuarea importanței și potențialului pe care îl au femeile. Un alt procedeu este dezumanizarea și excluderea acestora. Aceste situații au loc inclusiv din cauza lipsei de democrație internă în rândul partidelor politice și din cauza lipsei de indicatori și obiective pentru promovarea femeilor în funcții de conducere. Olga Bîtcă susține că lipsa de mecanisme care să permită raportarea și sancționarea manifestărilor de hărțuire sexuală și discriminare a femeilor în interiorul partidelor politice, plus lipsa mecanismelor de susținere din partea statului, care să dezvolte servicii de asistență parentală – toți acești factori descurajează și diminuează considerabil șansele femeilor în politică.

Nina Lozinschi, secretara generală a Platformei Egalitate de Gen, a menționat că, în pofida îndemnurilor către femei să se implice mai mult în politică, în procesele decizionale, există încă multe bariere care le împiedică să ajungă în funcții de conducere, iar una dintre acestea sunt mesajele sexiste, în special în perioada electorală.

Olga Nicolenco, expertă gender, a menționat că studiile internaționale au demonstrat că violența asupra femeilor în campania electorală reprezintă una din cele mai mari obstacole în calea realizării drepturilor politice ale femeilor. Procentul femeilor care dețin funcții înalte în politică la nivel internațional rămâne în continuare mic, de numai 23%.

Participanții la conferința de presă au îndemnat partidele politice, observatorii, presa să se alăture eforturilor de combatere a violenței față de femei în campania electorală și să reclame aceste cazuri, pentru a avea o campanie electorală incluzivă, cu oferirea de șanse egale pentru ambele sexe în alegeri. Recomandăm participanților/-telor în campanii electorale să desfășoare dezbateri publice etice, fără alunecări în denegrări și umiliri a contracandidaților/-elor.

Proiectul este susţinut financiar de Fundaţia Est-Europeană în cadrul proiectului “Pledoaria societăţii civile pentru alegeri incluzive și corecte în Republica Moldova, conform recomandărilor UE și OSCE/ODIHR și angajamentelor internaționale în domeniul drepturilor omului”, finanţat de Uniunea Europeană şi co-finanţat de Suedia.

Sursa: www.ipn.md

Conferinţa poate fi vizualizată AICI şi AICI.